+(40) 726-288850 - office@villacristian.ro

Single Blog Title

This is a single blog caption
12 mart.

Cultura in Arad

PALATUL CULTURAL

Palatul Cultural este unul din edificiile cele mai reprezentative, pentru vizitatorul orasului Arad. Aceasta impresionanta cladire a fost ridicata intre anii 1911-1913. De atunci si pana astazi, vizitatorul strain sau autohton ramane impresionat cand se opreste in fata impozantului monument arhitectonic.

Cladirea etaleaza o diversitate de stiluri. Fatada in stil neoclasic, este ornamentata cu un fronton sprijinit de masive coloane in stil corintic, iar deasupra lui strajuieste un turn masiv. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renasterii italiene. In partea dinspre parc, arhitectul s-a inspirat din elementele castelului de la Hunedoara, cladire de inspiratie gotica. Urcand scarile monumentale, vizitatorul intra intr-un frumos hol lucrat in marmora de Moneasa si de aici are acces in magnifica sala de concerte.

Facand o incursiune in istoricul Palatului, putem aminti cateva date interesante. Construirea edificiului a fost initiata inca din anul 1901 de catre Societatea Culturala KAslcsey din Arad, care a inceput demersurile pentru a se ridica o cladire care sa adaposteasca muzeul local, biblioteca orasului si o sala de concerte. Tot atunci s-a preconizat si infiintarea unei galerii de arta.
Pentru cladire s-a deschis si un concurs la care s-au inaintat 27 de proiecte. Concursul a starnit un interes atat de mare incat printre participanti s-au numarat arhitecti din Paris, Berlin si Budapesta. Nici unul dintre proiectele prezentate nu a corespuns cerintelor autoritatilor locale.

In final s-a apelat la arhitectul aradean Ludovic Szantay ca sa execute un nou plan al cladirii. A fost ales locul actual si dupa aprobarea definitiva au inceput pregatirile pentru construirea palatului. Din lipsa de fonduri, lucrarile au stagnat pana in anul 1910. In toamna anului 1912 constructia palatului era pe terminate, iar o parte din colectiile muzeului au fost deja mutate in noile incaperi ale cladirii.

Inaugurarea festiva a avut loc la 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitata si Filarmonica orasului Arad pentru un concert simfonic festiv in sala mare a palatului, concert care a cuprins piese de Schubert, Goldmarck, Bizet si Beethoven. In perioada ce a urmat, publicul aradean, s-a intalnit in sala de concerte cu numeroase personalitati muzicale din tara si strainatate. Amintim de faimoasele concerte date de marele tenor Traian Grozavescu, de prezenta lui Richard Strauss si a lui Bela Bartok si mai ales de prezenta in mai multe randuri a marelui nostru compozitor si violonist George Enescu. In anul 1931, cu prilejul implinirii a 50 de ani de viata, in sala mare a palatului, George Enescu a primit titlul de cetatean de onoare al orasului nostru.
Actualmente, cladirea Palatului Cultural, adaposteste sediile Muzeului Judetean si ale Filarmonicii de Stat.

TEATRUL DE STAT ARAD

Centrul orasului Arad este dominat de impresionanta artera de circulatie cunoscuta de toti aradenii sub numele de Bulevard. Una dintre cele mai reprezentative cladiri este cea a Teatrului de Stat. din Arad. Datorita amplasarii, cladirea constituie un cap de perspectiva pe Bulevardul Revolutiei, dominand intreaga artera aradeana.

Aradul, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, cunoaste un avant economic si cultural deosebit. In acest context se remarca si o efervescenta miscare teatrala la Arad. In anul 1868, conducerea orasului a luat o decizie ferma referitoare la construirea sediilor primariei si teatrului.

Aceasta hotarare a fost incurajata de situatia economica deosebita a localitatii care, in acel moment, era in plina dezvoltare economica. In anul 1874, in cladirea nou construita, au avut loc primele reprezentatii teatrale. Edificiul a fost realizat in stil neoclasic, cu trei nivele, cu intrarea principala in axul bulevardului si marcata de o coloana ce sustine un fronton.

Din momentul inaugurarii si pana dupa al doilea razboi mondial, in aceasta cladire, au avut loc numeroase manifestari teatrale, atat ale asociatiilor teatrale locale cat si ale unor trupe consacrate din tara si strainatate. In perioada interbelica, in partea din fata a cladirii a functionat si un local deosebit, restaurantul „Palace”, local de care aradenii care au trecut pragul varstei de 70 de ani isi amintesc nostalgic.
De-a lungul existentei sale, in interiorul cladirii au avut loc numeroase modificari. In anul 1948, in urma hotararii luate de autoritatile de stat, la Arad, s-a constituit Teatrul de Stat, institutie cu o activitate deosebit de laborioasa pana in momentul de fata.

In anul 1959, teatrul a fost refacut in intregime, ca urmare a unui devastator incendiu. Cu aceasta ocazie i s-a redat forma originala. Frontonul de pe fatada principala a fost decorat cu un basorelief executat de sculptorii aradeni Ion Tolan, Valeriu Brudascu si Emil Vitroel. In 1967, in interiorul teatrului, a fost amenajata o mica sala de spectacole, cunoscuta de toti aradenii, sub numele de sala „Studio”.

TEATRUL VECHI DIN ARAD

Pentru vizitatorul orasului Arad, unul din edificiile cele mai interesante este cladirea teatrului vechi, care dainuie in centru orasului de circa 180 de ani. Aceasta cladire trebuie socotita drept primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul tarii noastre si a fost construita in anul 1817.

In arhivele aradene a fost descoperita o petitie a proprietarului cladirii Iacob Hirschl, din care reiese ca acest edificiu exista inca din luna mai 1817. Cladirea a fost ridicata in stil neoclasic.
Data exacta a inaugurarii nu se cunoaste inca. Este sigur ca in toamna anului 1817, in luna noiembrie, aici si-a desfasurat activitatea trupa de teatru german condusa de Cristofor Kun.

Primul eveniment de seama al teatrului, imediat dupa inaugurare, a fost prezentarea pe scena Thaliei, la 27 februarie 1818, a unui spectacol in limba romana, de catre elevii Preparandiei aradene manifestare, care se incadreaza in randul primelor reprezentatii teatrale romanesti in tara noastra. Departe de a fi un act cultural izolat, reprezentatiile au fost continuate in anii urmatori. Existenta unei cladiri permanente, in decursul anilor, a adus pe scena salii de spectacole numeroase trupe de prestigiu si o serie de artisti ca DerynnAŠ in 1818, Treuman in 1845, sau Johan Strauss fiul in concertul din 1847.

Anii de dupa 1848 reprezinta perioada cea mai rodnica din istoria vechiului teatru. In aceasta perioada, demn de remarcat este faptul ca, in anii 1868,1870 si 1871, pe scena teatrului au poposit la Arad, in turnee triumfale, formatiile teatrale romanesti conduse de Mihai Pascaly si Matei Millo. In cadrul acestor trupe activa ca sufleur si marele nostru poet Mihai Eminescu. In anul 1873 vechiul teatru al lui Hirscl se inchide. Aceasta se datoreste faptului ca in 1874 se deschide stagiunilor sala de spectacole din actualul teatru.

 

Leave a Reply

Translate »